Tema
Debat

Brancheforeningen vil sætte turbo på den grønne energi

5. jul. 2021
Der er meget store forventninger til det kommende arbejde i Esbjerg havn og andre steder i Danmark med Power-to-X – altså arbejdet med at omdanne elektricitet til flydende energi. Potentialet er stort og derfor har Forsikring & Pension seks forslag til at få gang i investeringerne, der skal gøre Danmark til foregangsland.

Forsikring & Pension ser store investeringsmuligheder og en kæmpe miljøgevinst for den grønne omstilling ved at sætte skub i arbejdet med Power-to-X (PtX). Men det kræver store investeringer og attraktive rammevilkår.

 

- For at PtX kan blive et eksporteventyr kræver det, at der sker betydelige investeringer i de kommende år. De store danske brancheorganisationer vurderer, at investeringsbehovet skal være 25-35 mia. kr. frem mod 2030. Derfor er vores branches investeringskapital helt essentiel for at komme i mål. Desuden kræver det fortsat udbygning med vores vindenergi for at kunne servicere PtX med den nødvendige grønne elektricitet, fortæller Tom Vile Jensen, underdirektør i Forsikring & Pension.

 

Organisationerne, der har fået udarbejdet den store rapport om potentialet for PtX i Danmark, er bl.a. Dansk Energi og Danske Industri og en lang række store danske virksomheder.

 

- Vi kan se, at der er en række greb, der må drejes på, for at vi kan få det fulde udnyttelse af en kommende styrkeposition inden for PtX. Vi har brug for en grøn håndsrækning, fx ved at fjerne barrierer i el-tarifferne og skabe et grønt fradrag for de her investeringer. Regeringens beregninger viser, at PtX kan reducere CO2-udslippet med 0,5-3,5 mio. tons frem mod 2030. Dansk Energi mener, at det vil ligge på omkring 2,5 mio. og dermed bidrage til at finde nogle af de sidste, ”svære” CO2-reduktioner, hvis vi skal nå 70 pct. målsætningen, fortæller Tom Vile Jensen.

 

Den danske forsikrings- og pensionsbranche har givet et tilsagn om på verdensplan at investere ekstra 350 mia. kr. i grønne energiteknologier frem mod 2030. En del af de investeringer vil branchen gerne investere i den danske grønne omstilling, og den udvikling skal de seks forslag understøtter.

F&P’s oplæg kan læses her - PDF-dokument.

 

De seks forslag er i overskriftsform:

 

  1. Danmark har brug for en ambitiøs PtX-strategi hurtigst muligt
  2. Barrierer for PtX skal fjernes
  3. Et investeringsvindue for større grønne anlæg kan afbøde usikkerhed om lagerbehov
  4. Rammebetingelser for PtX-anlæg bør være attraktive og langsigtede
  5. Forældede EU-benspænd skal væk
  6. Grøn certificering kan understøtte efterspørgslen efter grøn PtX

 

Nu vil F&P række ud til regeringen med de konkrete anbefalinger og involve-rer de øvrige interessenter på området.

Vil du modtage vores nyheder på mail?

Kontakt


Klima, Solvens og Skat

Tom Vile Jensen

Underdirektør
Pressekontakt
+45 41 91 91 01
(Kan ikke bruges til SMS)
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.