Tema
Debat

F&P: Dansk-tysk klimasamarbejde er Spitzenklasse

24. mar. 2023
Klimaministrene for Danmark og Tyskland mødes i disse dage for at rykke tættere på hinanden i et klimasamarbejde om alt fra vindmøller til nye grønne teknologier og infrastruktur. F&P hilser samarbejdet velkomment. Organisationens medlemmer har allerede investeringer i den grønne omstilling for 240 milliarder kroner og er klar med flere milliarder til brint og PtX, hvis rammerne er de rigtige.

- Vi ser Nordsøen som det store kraftcenter for grøn energi og økonomisk udvikling. Og Danmark og Tyskland kan med det her samarbejde placere sig som den drivende kraft i Europa. Eksportpotentialet er stort for Danmark, hvis vi lykkes. Her spiller et jysk-tysk-brintrør en vigtig rolle, siger Tom Vile Jensen, underdirektør i F&P.

 

De danske pensionsselskaber har givet et tilsagn om at investere omkring 500 milliarder kroner i grønne investeringer world wide op mod 2030. Foreløbigt er der investeret 240 milliarder kroner i grønne projekter, og derfor skal branchen investere et to-cifret milliardbeløb årligt i de kommende år.

Og Tom Vile Jensen sender et klart budskab til både Klima-, energi- og forsyningsminister Lars Aagaard og til vicekansler Robert Habeck, der er Tysklands økonomi- og klimaminister om, at danske pensionsselskaber står klar med investeringer, der er øremærket grønne teknologier i Tyskland og i Danmark.

 

- Så sent som i går torsdag meldte en række danske pensionsselskaber ud, at de vil bygge 64 kæmpe-vindmøller i den tyske del af Nordsøen. Det sker i samarbejde med blandt andre det tyske forsikringsselskab Allianz og det tyske energiselskab EnBW. Danske Vestas leverer teknologien. Så samarbejdet er i fuld gang og vores branche leverer på den grønne omstilling, siger Tom Vile Jensen og fortsætter:

 

- Vores medlemmer investerer gerne i vedvarende energi i Danmark og Tyskland. Den store udfordring for os i Danmark bliver at få skaleret brintproduktionen. Og her vil en enkelt virksomhed eller det offentlige sjældent kunne løfte opgaven alene – heller ikke finansielt. Og her kommer pensionsselskaberne ind i billedet med investeringer både i forhold til produktionsanlæg og til selve infrastrukturen, siger Tom Vile Jensen.

 

For Danmarks vedkommende hejser han dog også et bekymringsflag:

 

- Lige nu er der stor usikkerhed om udbygningen af havvind i Danmark, og det er gift for investorer. Vi hører allerede nu, at flere søger mod USA, hvor man har gjort det super attraktivt at bygge brintanlæg og opføre havvindmølleparker. Så vi kan kun opfordre til at rammevilkårene for havvind bliver afklaret hurtigst muligt, siger Tom Vile Jensen.

Vil du modtage vores nyheder på mail?

Kontakt


Klima, Solvens og Skat

Tom Vile Jensen

Underdirektør
Pressekontakt
+45 41 91 91 01
(Kan ikke bruges til SMS)
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.