Tema
Debat

Danskernes pensionsformue i udlandet runder 2.000 mia. kr. – USA er marked nr. 1

27. jul. 2021
2/3 af danskernes pensioner er investeret i udlandet. Det viser nye tal fra Forsikring & Pension. Særligt amerikanske aktier er et yndet investeringsmål. De danske pensioner har øget den nationale opsparing og virker som en eksportmotor.

Danskerne har gennem deres pensioner investeret mere end 2.000 mia. kr. i udlandet. Det svarer til, at 2 ud af 3 danske pensionskroner er investeret i udlandet, viser nye tal fra Forsikring & Pension. Det resulterer i gode afkast til danskerne.

 

- Den danske pensionsformue er så enorm, at det er helt nødvendigt at kigge ud over landets grænser, når pengene skal investeres. Risikoen skal nødvendigvis spredes geografisk for at sikre robuste afkast. I første kvartal 2021 rundede investeringerne i udlandet 2.000 mia. kr., siger analysechef Andreas Østergaard Nielsen fra Forsikring & Pension.

 

Pensionsbranchens investeringer er placeret rundt i hele verden, og det er særligt aktier, som der investeres i.

 

- Der var rigtig pæne afkast at hente på aktier i første kvartal i år. Globale aktier gav et afkast på 7-8 pct. i første kvartal. Det afkast gør danskerne rigere og har stor betydning for dansk økonomi, siger Andreas Østergaard Nielsen.

 

Mange af danskernes pensionspenge er investeret i amerikanske aktier. Det er ca. 650 mia. kr. af alle udenlandske investeringer fra forsikrings- og pensionssektoren, som er i amerikanske aktier. Det viser tal fra Nationalbanken, som ser på hele forsikrings- og pensionsbranchens investeringer inkl. ATP.

 

- USA er verdens største aktiemarked, så det er helt naturligt, at forsikrings- og pensionsbranchen investerer omkring 25 pct. af alle udenlandske investeringer i amerikanske aktier. Branchen har faktisk flere amerikanske aktier end danske. Men vi ved også, at det er nødvendigt at sprede risiko geografisk, så pensionsmidlerne investeres i næsten hele verden, siger Andreas Østergaard Nielsen.

 

Investeringer i udlandet virker som en eksportmotor
Lavere offentlig gæld og en voksende privat opsparing har flyttet Danmark fra et forgældet land i 1980’erne i dyb økonomisk krise til i dag at være et land med en positiv nettoformue overfor udlandet. Danskernes pension, som er investeret i udlandet, er et væsentlig bidrag til udlandsformuen.


Den store udlandsformue giver store frihedsgrader i den økonomiske politik og generer også indtægter til Danmark.

 

- Danmark ejer i dag aktiver i udlandet for 8.400 mia. kr., og udlandsformuen er 1.765 mia. kr. Danskernes pensionsformue yder sin del til det regnestykke med over 2.000 mia. kr. investeret i udlandet. Vi hører tit, at vores store industrivirksomheder genererer indtægter til Danmark. Men vores pensioner virker faktisk også som en eksportmotor for hele den danske økonomi, siger Andreas Østergaard Nielsen.

 

 

Figuren neden for illustrerer pensionsformuens placering i hhv. danske og udenlandske aktiver for forskellige aktivklasser.

 

Figur 1. Danske og udenlandske investeringer, 2021K1 Figur 2. Fordeling på aktivklasser, 2021K1
Kilde: Egne beregninger på Forsikring & Pensions investeringsstatistik.

Vil du modtage vores nyheder på mail?

Kontakt


Analyse

Andreas Østergaard Nielsen

Underdirektør
Pressekontakt
+45 41 91 91 01
(Kan ikke bruges til SMS)
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.