Forsikringsselskaber opdager svindel for milliarder

Publiceret 15.03.2022
Forsikringsselskabernes fokus på at afsløre forsikringssvindel bærer frugt – til gavn for det store flertal af ærlige kunder. I 2020 afslørede selskaberne fusk med forsikringerne for over en mia. kr.

Nye tal fra F&P viser, at der afsløres langt mere forsikringssvindel i Danmark end tidligere. I 2020 blev der opdaget 41 pct. mere forsikringssvindel end året før.

 

- I 2020 afslørede forsikrings- og pensionsselskaberne forsikringssvindel for lidt over en mia. kr. Dermed blev de ærlige kunder og forsikringsselskaberne sparet for en meget stor udgift, siger underdirektør Pia Holm Steffensen fra F&P – brancheorganisation for forsikring og pension.

 

- Forsikringsselskaberne har øget fokus på at forhindre forsikringssvindel de senere år. Det er det, vi ser resultatet af, og som kommer os alle til gode, siger Pia Holm Steffensen.

 

- Forsikringer bygger på solidaritet og risikodeling, og derfor er der en direkte parallel mellem forsikringssvindel og socialt bedrageri. Hvis man snyder sig til en forsikringserstatning eller sociale ydelser, går det ud over os alle. Vi må finde os i højere forsikringspræmier eller højere skattebetalinger end nødvendigt, tilføjer hun.

 

Sagt på en anden måde: Hvis nogen tager en større andel af ”kagen”, end de er berettiget til, så skal andre enten have mindre, eller også skal ”kagen” gøres større. Derved kommer vi alle til at betale, når nogen svindler.

 

Skader opdigtes eller overdrives

Forsikrings- og pensionsbranchen oplever mange former for snyd og svindel. Det er især inden for skadesforsikring, at afsløringen af forsikringssvindel er vokset de senere år. 

 

Typiske svindelforsøg er, at der opdigtes og anmeldes et indbrud, der aldrig er sket. Eller at en skade gøres meget værre, end den er – enten i skadesanmeldelsen eller i virkeligheden. Der er også meget svindel med bilforsikringer og ulykkesforsikringer med opdigtede eller voldsomt overdrevne skader.

 

Svindel ikke i orden

Danskerne synes ikke, forsikringssvindel er i orden, og langt de fleste kunne aldrig finde på at svindle med forsikringerne. Det viser en tidligere Epinionsundersøgelse, som F&P har gennemført. Her mener næsten alle (98 pct.), at det ikke er i orden at overdrive eller opdigte skader for at få en større erstatning. Danskerne (94 pct.) mener også, at forsikringsselskaberne bør gøre en særlig indsats for at bekæmpe svindel.

 

 

Opdaget forsikringssvindel 2016 - 2020

 

 

Kilde: F&P - Bemærk: Tallene fra før 2019 er kun indsamlet hos udvalgte medlemmer af F&P og er derfor ikke fuldt sammenlignelige med tallene i 2019 og 2020, der er indsamlet hos alle medlemmer.

 

 

Svindelmetoder 2020

 

 

 

 

 

Pia Holm Steffensen

Vil du vide mere?

Pia Holm Steffensen

Underdirektør