Tema
Debat

Historisk mange flyttede deres pensioner i 2022

16. jan. 2023
Nye tal fra pensionsbranchen viser et meget stort antal pensionsflytninger i 2022. Det indikerer at bølgen af jobskifte vi oplevede under coronaen er forsat ind i 2022, da man typisk flytter sin pension med når man skifter job.

2022 var præget af store økonomiske udsving og det har også præget pensionsmarkedet. Ikke alene blev der indbetalt rekordmange penge på danskernes pension i 2022, der blev også sat rekord med historisk mange pensionsoverførsler, hvor pensionsdepoter bliver overflyttet fra et selskab til et andet. Det skete hele 178.000 gange i 2022, og der blev i gennemsnit overført 405.000 kr. per overførsel.

 

Kilde: F&P-statistik.

 

Under og i kølvandet på Coronakrisen er der kommet gang i det danske arbejdsmarked, og på trods af følgerne af krigen i Ukraine fortsatte arbejdsmarkedet den positive udvikling i 2022. Bare i de første otte måneder af 2022 begyndte 669.000 personer i nyt job, jf. Jobindsats.dk.

 

Når man skifter job, oplever mange også at skulle skifte pensionsselskab, fordi den nye arbejdsplads er tilknyttet en anden pensionsordning (enten via overenskomsten eller som en firmapensionsordning). Det gælder særligt, hvis man skifter fag eller branche.

 

- De nye tal viser, at der er en rigtig god mobilitet på pensionsmarkedet, siger Karina Ransby, underdirektør i F&P, og fortsætter: Det er let – og ganske gratis – at samle sine pensionsordninger i forbindelse med, at man skifter job. I de tilfælde hvor det giver mening, kan der være penge at spare for den enkelte ved at samle sine pensionsordninger et sted og dermed undgå at betale unødvendige administrationsomkostninger.”

 

I alt blev der flyttet 72 mia. pensionskroner i 2022, hvilket er lidt mindre end i 2021 – målt i dagens priser.

 

 

Beløbet for den gennemsnitlige overførsel er ligeledes steget det seneste årti – det gælder både for de overførsler, der skyldes jobskifte og øvrige overførsler.

 

- Udbygningen af arbejdsmarkedspensionssystemet betyder, at flere og flere danskere har betydelige pensionsformuer hos deres pensionsselskab. Derfor bliver de gennemsnitlige beløb, der skal flyttes i forbindelse med en overførsel generelt også større. På trods af faldet i aktiekurserne, som har påvirket pensionsformuerne i nedadgående retning, kan vi se, at en gennemsnitlig overførsel i dag ligger på omkring 405.000 kr. For ti år siden i 2012 var det tilsvarende tal i 2022-priser på 223.000 kr., afslutter Karina Ransby.

 

 

 

Vil du modtage vores nyheder på mail?

Kontakt


Pension og Velfærd

Karina Ransby

Underdirektør, cand.polit.
Pressekontakt
+45 41 91 91 01
(Kan ikke bruges til SMS)
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.