Tema
Debat

F&P: Huslejeloft må ikke flytte byrden fra lejere til pensionsopsparere

16. aug. 2022
Kommentar til udspil om boligregulering

Regeringen har i dag præsenteret forslag til et loft for prislejeregulering. F&P er bekymret for, hvis forslaget får som konsekvens at danske pensionsopsparer bliver ramt på deres pension. 

 

 

- Vi har stor forståelse for, at inflationen rammer mange danskere hårdt, men regeringens forslag til en løsning kan få nogle klart negative konsekvenser, hvis man ikke passer på. I værste fald kan det betyde færre nye boliger – og det kan betyde mindre pension for de danske pensionsopsparere, siger adm. direktør Kent Damsgaard, F&P.

 

- Rigtig mange pensionsselskaber har investereret i ejendomme, fordi de på den måde både kan være med til at få bygget flere boliger – og samtidig sikre et fornuftigt afkast til pensionsopsparerne. Men det kan jo kun lade sig gøre, hvis lejen kan reguleres i takt med, at prisen på energi, byggematerialer og ydelser i resten af samfundet stiger, siger Kent Damsgaard.

 

- Hvis politikerne indfører et loft for huslejen, som reelt ligger lavere end udlejernes udgiftsstigninger, så hænger regnestykket simpelthen ikke sammen. Så er det pensionsselskaberne og alle de danske pensionskunder, der taber penge i stedet for, siger direktøren.

 

- Der er ingen nemme løsninger på dette område. Men det hjælper ikke at flytte byrden rundt mellem danskerne. Vi er meget åbne for sammen med regeringen og Folketinget at se på, om lejen skal reguleres ud fra nogle andre parametre end det såkaldte nettoprisindeks, så eksempelvis fødevarer ikke regnes med på samme måde. Men det dur ikke, hvis der indføres et loft, som reelt betyder, at man tager en byrde væk fra lejerne – og lægger den over på de danske pensionssparere, som også er ramt af inflationen, i stedet for, siger Kent Damsgaard.

 

Han peger på, at huslejerne de seneste mange år er blevet reguleret under udviklingen i lønninger og indkomster.

- De seneste rigtig mange år har udviklingen jo været, at lønninger og overførselsindkomster er steget væsentligt mere end priserne – og dermed huslejerne. Det bør politikerne huske på og have med i deres overvejelser, siger Kent Damsgaard.

 

 

Regeringens forslag
Midlertidigt (i 2 år) loft over huslejestigninger på 4 pct.
Regeringen foreslår at indføre et midlertidigt loft i 2 år over stigninger i huslejer som følge af nettoprisindeksering, så de ikke kan stige med mere end 4 pct. årligt.

 Vil du modtage vores nyheder på mail?

Kontakt


Direktionen

Kent Damsgaard

Adm. direktør
Pressekontakt
+45 41 91 91 01
(Kan ikke bruges til SMS)
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.