Tema
Debat

F&P: Klog CO2-afgift kan fremme grønne investeringer

8. feb. 2022
Regeringens ekspertgruppes tre modeller for CO2-afgift har en god balance, lyder det fra F&P. Modellerne gør det nemlig rentabelt at investere i den grønne omstilling og mindsker risikoen for at udflage danske arbejdspladser og klimateknologi.

De politiske forhandlinger om en grøn skattereform går nu i gang på Christiansborg. En CO2-afgift er et vigtigt værktøj til at Danmark kan nå målsætningen om at reducere CO2-udslippet. Men den skal tænkes sammen med, at det skal kunne svare sig at udvikle og skalere klimaløsninger inden for landets grænser. Samtidigt skal afgiften føre til reelle CO2-reduktioner og ikke bare skubbe udledningen uden for landets grænser.

 

- CO2-afgiften er helt klart et vigtigt værktøj i klimakampen. Men den må ikke blive så høj, at vi jager grønne investeringer, klimateknologier og arbejdspladser ud af Danmark. Derfor støtter vi ekspertgruppens foreløbige tanker og tilgang til en CO2-afgift, som rammer den vigtige balance godt, siger underdirektør Tom Vile Jensen, F&P.

 

- Vi har en bunden opgave i at få sænket CO2-udledningen markant - og fortsat sikre mulighed for at udvikle fremtidens grønne løsninger her i Danmark. For udflagning af virksomheder er hverken godt for beskæftigelsen i Danmark eller den globale CO2-reduktion. Derfor er det fornuftigt, at regeringens ekspertgruppe lægger op til et afgiftsniveau, hvor vi sikrer både job, udvikling og grønne investeringer, siger underdirektøren.

 

I det finansielle klimapartnerskabs rapport fra 2020 vurderes det, at der mindst skal investeres for 600 mia. kr. i den grønne omstilling i Danmark frem mod 2030. Det omfattende investeringsbehov betyder, at de private investeringer skal spille en helt afgørende rolle. Derfor er det afgørende, at de rigtige rammer for investeringerne kommer på plads så hurtigt som muligt.

 

- Den grønne omstilling kommer til at kræve meget store investeringer – både fra det offentlige og fra private virksomheder og investorer. Budskabet til den nye skatteminister og Folketingets partier er, at CO2-afgiften skal samtænkes med, hvordan vi får skabt langt bedre og mere klare rammer for også at sikre de private investeringer i danske klimaløsninger som energiøer og Power-to-X. Ved siden af en CO2-afgift har vi derfor brug for målrettede offentlige incitamenter og en klar langsigtet investeringsplan, der kan sikre de nødvendige private investeringer, siger Tom Vile Jensen.

Vil du modtage vores nyheder på mail?

Kontakt


Klima, Solvens og Skat

Tom Vile Jensen

Underdirektør
Pressekontakt
+45 41 91 91 01
(Kan ikke bruges til SMS)
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.