Tema
Debat

Mere end 2,3 millioner danskere har nu en sundhedsforsikring

6. jul. 2021
Udviklingen fortsætter opad viser ny statistik i danskernes køb af sundhedsforsikringer, og særligt de individuelle ordninger er blevet mere populære.

Langt hovedparten af de mere end 2 millioner danskere har deres sundheds-forsikring i forbindelse med deres arbejde, nemlig som en del af overenskomstaftalerne mellem arbejdsmarkedets parter eller som en aftale i den enkelte virksomhed. Men sidste år oplevede branchen en fordobling af de individuelt tegnede ordninger.


- Hvor godt 80.000 danskere havde en individuel ordning i 2019, så var tallet knap 160.000 ved udgangen af 2020, så det er en stor stigning, vi har oplevet på bare et år, fortæller underdirektør Karina Ransby.

 

- Det er blevet helt almindeligt for de fleste at have en sundhedsforsikring på det private arbejdsmarked. Det er også en god investering set med arbejdsgivernes øjne – tidligere undersøgelser viser, at sundhedsforsikringer nedbringer det langvarige sygefravær. Det sparer det offentlige for udgifter til sygedagpenge og øger produktionen. Det betyder flere penge generelt i samfundet. Dermed er der penge til mere velfærd til alle, fortæller underdirektør Karina Ransby.

 

2020 var præget af massive nedlukninger, hjemmearbejde og restriktioner som følge af corona-pandemien. Det kan også aflæses i danskernes brug af deres sundhedsforsikringer, særligt er trækket på psykologområdet steget meget. I 2020 er udgifterne til området steget med 13 pct. i forhold til året før.

 

- Pandemiens indvirkning på danskernes mentale sundhed har været fulgt igennem flere forskellige undersøgelser under nedlukningen af Danmark. De forskellige grupper i samfundet har været forskelligt ramt. På baggrund af de her tal kan vi se, at flere har haft brug for at se en psykolog, og vi er selvfølgelig glade for, at vi som branche har haft mulighed for at supplere sundhedsvæsenet i denne særlige situation, udtaler underdirektør Karina Ransby.


Fakta
Sundhedsordninger supplerer den offentlige velfærd og går typisk ind og dækker, der hvor der i dag sker en egenbetaling. Sundhedsforsikringer sikrer hurtig udredning og behandling – og derved øger det muligheden for hurtigt at blive rask og vende tilbage til arbejdspladsen.

 

Mellem 80 og 90 procent af alle privatansatte lønmodtagere har i dag en sundhedsordning. Langt hovedparten af danskerne har den gennem deres arbejdsgiver, og forsikringerne dækker alle grupper på arbejdsmarkedet såvel ufaglærte og faglærte som akademikere.

 

Det er primært hjælp til fysioterapi og kiropraktik, som sundhedsforsikringerne bliver brugt til – det er knap 60 procent af alle henvendelser.

Læs analysen her


Vil du modtage vores nyheder på mail?

Kontakt


Pension og Velfærd

Karina Ransby

Underdirektør, cand.polit.
Pressekontakt
+45 41 91 91 01
(Kan ikke bruges til SMS)
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.