Tema
Debat

Ny rapport viser stigende og hård konkurrence på pensionsområdet

19. mar. 2021
Konkurrencen i den danske pensionsbranche er hård – og tiltagende. Det dokumenterer en ny rapport fra Forsikring & Pension, der har kortlagt konkurrencebilledet for branchen. Forsikring Pensions adm. direktør kalder rapporten en øjenåbner.

- Siden jeg trådte ind i Forsikring & Pension, er jeg flere gange stødt på den misforståelse, at der kun skulle være begrænset konkurrence i pensionsbranchen. Men det er et billede, der ligger meget langt fra virkeligheden i selskaberne. Og rapporten her understreger helt entydigt, at ikke alene er konkurrencen hård – den er tiltagende hård, siger adm. direktør Kent Damsgaard, Forsikring & Pension.

I den nye rapport måles konkurrencen ud fra 5 parametre: Selskabsdynamikker, forretningen af egenkapital, lønpræmier, (faldende) administrationsomkostninger og en effektivitet i investering af pensionsformuen. På alle fem indikatorer dokumenterer rapporten en hård konkurrence. Eksempelvis er antallet af selskaber nærmest halveret på 15 år.

- Uanset hvilket parameter, vi dykker ned i, så kan vi se, at der er skarp konkurrence. Selskaberne effektiviserer, konsoliderer og bliver benchmarket benhårdt på deres afkast hvert eneste år. Jeg håber virkelig, at rapporten her kan give anledning til, at politikere og myndigheder ikke tager en bomstærk pensionsbranche for givet, siger Kent Damsgaard.

Han peger på, at forsikrings- og pensionssektoren senest blev ramt af særskat på finanssektoren, og at der er yderligere regulering på vej på flere andre områder, som kan få stor negativ betydning for branchen – og for pensionskunderne.

Den første er de nye regler om ledelsesansvar i finansielle virksomheder, som er ved at blive udarbejdet på baggrund af en betænkning fra det såkaldte ansvarsudvalg.

- Det bliver sværere at tiltrække de bedste til topledelse og bestyrelse, og det kommer til at lægge et ekstra compliancelag ind. Vi forstår og deler ønsket om at kunne sætte hårdt ind over for grove ledelsessvigt. Men forslaget her rammer simpelthen forkert, siger Kent Damsgaard.

Samtidig arbejder Forsikring & Pension på at undgå alvorlige negative følger af den nye Solvens II-regulering, der i øjeblikket behandles i EU-Kommissionen. Ifølge F&P’s beregninger vil det nuværende udkast til reguleringen kunne mindske pensionsselskabernes investeringsråderum med 25-35 mia. kr.

- Hver gang man indfører nye krav, så er det kundernes forsørgelsesgrundlag i alderdommen, der bærer byrden, for der er altså ikke et fedtlag, som der kan tæres af. Det er den virkelighed, som pensionssektoren står i, siger Kent Damsgaard.

Læs analysen her


Vil du modtage vores nyheder på mail?

Kontakt


Direktionen

Kent Damsgaard

Adm. direktør
Pressekontakt
+45 41 91 91 01
(Kan ikke bruges til SMS)
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.