Tema
Debat

F&P om Biden-topmøde: Ny taskforce og målrettede eksportkreditter kan løfte grøn eksport

22. apr. 2021
Forsikring & Pension foreslår en ny fælles indsats for at omsætte danske investeringer til grøn eksport og job. Det sker på dagen, hvor statsminister Mette Frederiksen deltager i det virtuelle topmøde med USA’s præsident, Joe Biden. Der er et stort potentiale i at satse på nye teknologier og i et tættere samarbejde mellem industrien, der leverer danske klimaløsninger, pensionsselskaber og EKF, mener F&P.

- Topmødet med Biden vidner om, at der er et kæmpe eksportpotentiale på danske klimaløsninger, som pensionsselskaberne kan spille en nøglerolle i at indfri. Når vores medlemmer investerer milliarder i udlandet, vil vi helst gøre det på en måde, hvor vi samtidig skaber danske job og fremmer den grønne omstilling. Og det har vi en mulighed for her, men det kræver en endnu mere fokuseret og samlet indsats fra danske side, siger adm. direktør Kent Damsgaard, Forsikring & Pension.

 

Branchen opfordrer til at etablere en fælles grøn taskforce, der skal fremme den grønne eksport.

 

- Eksportsuccesen på det amerikanske marked eller andre dele af verden kommer ikke af sig selv. Konkurrencen er benhård. Det vil derfor være godt givet ud, hvis regeringen og Folketingets partier nedsætter en taskforce, der binder interessenterne sammen og får skabt en langt stærkere struktur for, hvordan vi indfrier det grønne eksportpotentiale. Det handler om at få udpeget, hvor der er markedspotentiale, hvilke løsninger vi har i industrien, og hvordan pensionsselskaber og andre investorer kan være med til at bære dem ud i verden, siger direktøren.

 

F&P foreslår samtidig, at der etableres en ny generation af eksportfinansieringsordninger målrettet nye grønne teknologier, der skal op i stor skala. I første ombæring bør der arbejdes for at etablere særlige garantiordninger i EKF, som er målrettet andet end vindenergi, f.eks. teknologier som Power-to-X.

 

- I pensionsselskabernes grønne investeringer fylder især havvindmøller rigtig meget – i høj grad også takket være et tæt samarbejde med EKF, der nu har været med til at finansiere vindmølleparker for over 100 mia. kr. Den succes og styrkeposition skal vi selvfølgelig holde fast i, men vi vil også gerne mere end det. Derfor mener vi, at Danmark bør have en ambition om, at vi skal indfri samme potentiale på nye teknologier som f.eks. Power-to-X, siger Kent Damsgaard.

 

Og her kan EKF oplagt spille en rolle, mener han.

 

- Vi får brug for nye værktøjer inden for eksportkreditter i takt med at vi udvikler og udbygger vores grønne økosystem herhjemme. Som det er i dag, har EKF svært ved at gå ind i de nye teknologier, fordi der er for stor risiko forbundet med dem. Derfor er der behov for en ordning, som kan omfavne de nye teknologier, siger Kent Damsgaard.

Vil du modtage vores nyheder på mail?

Kontakt


Direktionen

Kent Damsgaard

Adm. direktør
Pressekontakt
+45 41 91 91 01
(Kan ikke bruges til SMS)
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.