Tema
Debat

F&P: Nyuddannede med kortere kandidater kan løfte livsindkomsten med over 600.000 kr.

2. mar. 2023
Regeringen har i dag præsenteret reformudspillet ”Forberedt på fremtiden I”, som lægger op til nye veje for kandidatuddannelserne – herunder også nye 1¼-årige kandidatuddannelser, der ifølge udspillet skal have tydeligt arbejdssigte. En beregning fra F&P viser, at nyuddannede med kortere kandidater har udsigt til et markant løfte i livsindkomsten, hvis de formår at komme i job på samme løn- og kvalifikationsniveau som nuværende kandidater.

- Det har stor betydning både for vores indkomst og pensionsopsparing, hvornår vi træder ind på arbejdsmarkedet. Så for kandidater, der fx kommer ét år tidligere ud i job, vil den samlede indkomst over et livsforløb få et stort løft, siger analysechef Andreas Østergaard Nielsen.

 

Ifølge F&P’s beregninger vil gevinsten af et år tidligere i job typisk ligge mellem 600.000 og 900.000 kr. – afhængigt at startlønnen.

 

- Hvis vi tager udgangspunkt i en startløn på 25.000 kr., vil ét år tidligere på arbejdsmarkedet ifølge vores beregninger betyde en ekstra livsindkomst på mere end 600.000 kroner, siger Andreas Østergaard Nielsen.

 

Han understreger, at beregningerne forudsætter, at de kortere kandidatuddannelser kan sikre et job på samme niveau, som gælder i dag for nyuddannede kandidater med en længere videregående uddannelse.

 

- Det helt centrale er selvfølgelig, at uddannelsesreformen sikrer uddannelse i høj kvalitet og kandidater, som er efterspurgt på arbejdsmarkedet. Men beregningerne understreger, at unge nyuddannede kan få en klar økonomisk gevinst, hvis de kommer tidligere i job og derfor arbejder længere, siger Andreas Østergaard Nielsen.

 

Vil du modtage vores nyheder på mail?

Kontakt


Analyse

Andreas Østergaard Nielsen

Underdirektør
Pressekontakt
+45 41 91 91 01
(Kan ikke bruges til SMS)
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.