Ny sikkerhedsrapport: Pensionsbranchen er klar til partnerskaber med Forsvaret.

Publiceret 03.10.2022
Den nye sikkerhedsrapport viser et markant ændret og dystert trusselsbillede – og dermed også store opgaver for Danmarks forsvar. Rapporten peger på, at Forsvaret skal blive skarp på at prioritere sine egne ressourcer. En række selskaber i pensionsbranchen har meldt sig på banen i forhold til bl.a. drift og udbygning af Forsvarets bygninger og opgraderingen af den danske marine.

Regeringens sikkerhedspolitiske analysegruppe har i dag offentliggjort en omfattende rapport om det danske forsvar. Ambassadør Michael Zilmer-Johns har stået i spidsen for arbejdet. I rapporten hedder det bl.a.: ”Den dystre sikkerhedspolitiske udvikling stiller Danmark over for et dilemma i fordelingen af de begrænsede sikkerhedspolitiske ressourcer”.

 

- Det ændrede trusselsbillede er dybt bekymrende for hele det danske samfund, og det er åbenbart, at udbygningen af Forsvaret bliver en stor udfordring for alle parter. Der bliver knaphed på ressourcer, og derfor er det oplagt at se på, hvordan vi bedst kan løse opgaverne i fællesskab på tværs af alle de kompetencer og ressourcer, vi har i Danmark, siger underdirektør Tom Vile Jensen, F&P.

 

I rapporten nævner Michael Zilmer-Johns specifikt: ”Undervejs i vores drøftelser har vi afdækket spændende perspektiver i nye former for samarbejde mellem Forsvaret, private virksomheder og universiteterne. Dem bør der arbejdes videre med”.

Her kan pensionsbranchen netop tænkes aktivt ind.

 

- Fra pensionsbranchens side er der flere selskaber, som er klar til at løfte opgaver inden for fx bygninger, så Forsvaret kan fokusere på de rent militærfaglige opgaver, som følge af Ukraine-krigen, fortæller Tom Vile Jensen.

 

Rapporten skal danne grundlag for de forestående forhandlinger i Folketinget om et nyt forsvarsforlig – et forsvarsforlig, der skal kunne rumme NATO’s målsætning om, at udgifterne til forsvaret skal svare til mindst 2 pct. af landets BNP.

 

- Vi har i foråret meldt ud, at flere pensionsselskaber overvejer at investere og stille sin viden til rådighed. Det gælder fx på bygninger og ejendomme, men vi deltager som branche også i det maritime partnerskab, hvor vi skal have skabt rammerne for, at vi kan bygge skibene herhjemme i Danmark. Fordelen for Forsvaret vil være, at det kan fokusere på de militærfaglige opgaver og håndteringen af de nye sikkerhedstrusler, som rapporten også peger på. Samtidigt kan vi understøtte de store projekter, der kommer, når vi i de kommende 20-25 år skal have bygget en række skibe til flåden. Det kræver meget omfattende investeringer og tilhørende finansiering, som ikke ret mange danske og udenlandske virksomheder og leverandører selv kan, siger Tom Vile Jensen

 

Branchen ejer for over 200 mia. kr. ejendomme i Danmark. Den har betydelig erfaring med at opføre og drifte bygninger. Senest i et såkaldt ”kasseeftersyn” den 21. september har regeringen konstateret meget store udfordringer med bl.a. Forsvarets ejendomme og anlæg.

Danske pensionsselskaber investerer langsigtet og tænker i værdiskabelse på den lange bane. Branchen er samtidigt underlagt dansk og europæisk regulering og tilsyn.

Tom Vile Jensen

Vil du vide mere?

Tom Vile Jensen

Underdirektør