Tema
Debat

F&P til Konkurrencerådet: Pensionskunderne får valuta for investeringsomkostningerne

6. aug. 2021
Pensionsselskaberne investerer i forskellige aktiver og med forskellige strategier – og har dermed forskellige omkostninger. Det er der ikke noget nyt i. Samtidig viser data klokkeklart, at afkastet efter omkostningerne – altså det, som kunderne får – ikke varierer systematisk mellem selskaberne. Derfor er F&P uenig i Konkurrencerådets seneste notat, som sætter kritisk lys på de varierende omkostninger uden at have blik for, at kunderne får valuta for deres investeringsomkostninger.

Pensionsselskaberne investerer i forskellige aktivtyper, hvor der kan være store forskelle i omkostningerne. Investering i unoterede aktiver som vindmøller og infrastrukturprojekter er dyrere end investeringer i aktier og obligationer. Det er også dyrere at forfølge en aktiv strategi, hvor man forsøger at udvælge fx de bedste aktier, end en passiv strategi, hvor man invester i en bred portefølje af aktier.

 

I nyere konkurrenceanalyse fra Forsikring & Pension vises det, at konkurrencen på markedet for pension er særdeles effektiv, herunder forvaltningen af pensionsopsparingen, jf. Konkurrenceanalyse. Det er vurderingen, at der ikke er systematiske forskelle mellem pensionsselskaberne målt ved afkastet efter omkostninger, så ingen systematisk får højere eller lavere afkast efter på deres pensioner end andre.

 

- Pensionselskabernes strategier og omkostninger varierer, men bundlinjen er, at pensionskunderne får valuta for investeringsomkostningerne. Vi kan overhovedet ikke genkende det billede, som tegnes i det seneste notat fra Konkurrence- og forbrugerstyrelsen om ineffektiv konkurrence. Tværtimod, siger vicedirektør Jan V. Hansen, F&P.

 

Pensionsbranchen har i kraft af en række brancheinitiativer sikret kunderne gode muligheder for indsigt i alle de omkostninger, de betaler. Både omkostninger til forvaltning af investeringer, administration og risikodækninger. Hver enkelt dansker med en pensionsordning har denne adgang på selskabernes hjemmeside. Endvidere kan de enkelte selskabers omkostninger sammenlignes på hjemmesiden Fakta om Pension.

 

- Åbenhed og transparens om omkostninger og afkast har været et mantra for pensionsbranchen i mange år. Det skylder vi kunderne, og det understøtter effektiv konkurrence til gavn for den enkelte dansker og samfundsøkonomien. Og faktum er, at den danske pensionsbranche ligger i absolut verdensklasse, når det gælder effektivitet og afkast til kunderne, slutter Jan V. Hansen.

Vil du modtage vores nyheder på mail?

Kontakt


Direktionen

Jan V. Hansen

Vicedirektør
Pressekontakt
+45 41 91 91 01
(Kan ikke bruges til SMS)
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.