Tema
Debat

F&P: Pensionsselskaberne er drivende i omstillingen fra sort til grøn energi

3. okt. 2022
Som internationalt samfund er vi desværre stadig dybt afhængig af fossil energi i årtier, men de danske pensionsselskaber investerer milliarder i sol og vind og nye grønne teknologier i Danmark og mange andre steder i verden. Branchen bidrager markant til den grønne omstilling, men Mellemfolkeligt Samvirke har ikke dette for øje i sin kritik, mener F&P.

Mellemfolkeligt Samvirke peger i en ny rapport på det problematiske i, at pensionsselskaberne har for mindst 22 mia. kr. investeret i fossile virksomheder, der udvider deres gas- og olieudvindingskapacitet.

 

- De danske pensionsselskaber arbejder for at fremme den grønne omstilling ved at investere i sol- og vindenergi over hele verden og næste generation af rene teknologier som Power-to-X og grøn brint. Vi har givet et tilsagn om at nå 500 mia. kr. grønne investeringer i 2030. Det er massive investeringer, som Mellemfolkeligt Samvirke overser, siger Tom Vile Jensen, underdirektør i F&P.

 

Mellemfolkeligt Samvirke kritiserer branchen ved at henvise til det Internationale Energi Agentur (IEA), der vurderer, at nye investeringer fra og med 2022 i ny fossil udvinding ikke er foreneligt med Parisaftalen. Men det ændrer ikke ved, at IEA stadig forventer at olie og gas udgør en betydelig del af energiforsyningen i verden i 2050.

 

- Der er lang vej fra den gradvise grønne omstilling, IEA skitserer, til et totalt stop for udvinding af olie og gas. Den grønne omstilling klares ikke med et fingerknips. Men vores pensionsselskaber har sat en klar grøn retning. De er langt i deres arbejde med at sælge de mest klimaskadelige og mindst omstillingsparate virksomheder fra og via aktivt ejerskab rykke alle de andre virksomheder i en grønnere retning, siger Tom Vile Jensen.

 

En energivirksomhed, der øger investeringerne i grønne energiløsninger og neddrosler produktionen af olie og gas, og på den måde rykker sig i en grøn retning, er bedst for klimaet. Ørsted er et godt eksempel på en energivirksomhed, der har bevæget sig fra sort mod helt grøn.

Grøn omstilling kan nås på mange måder.


Strategierne for at rykke investeringerne i en mere grøn retning er meget forskellige i pensionsselskaberne. Nogle har valgt at ekskludere olie- og gasproduktion helt fra porteføljen. Andre har en aktiv dialog med de virksomheder, de har investeringer i, for at presse dem i en grøn retning.

Flere af de fossile selskaber har forpligtet sig til internationalt anerkendte mål for grøn omstilling. De investerer milliarder i grønne projekter, og de fleste har mål om mere. Derfor er det vigtigt at anerkende, at der generelt er forskel på, hvordan virksomheder tilgår klimatransitionen.

 

- Pensionsselskaberne er bevidste om deres rolle i samfundet og om deres ansvar. De er aktive ejere, der arbejder for at fremme en klimatransition hos selskaberne. Men der findes ikke kun én vej hen mod det mål, men flere. Og vejen derhen er heller ikke altid let, for der er dilemmaer, når vi skal igennem så store transformationer – i hele verden, siger Tom Vile Jensen.

Læs rapporten her


Vil du modtage vores nyheder på mail?

Kontakt


Klima, Solvens og Skat

Tom Vile Jensen

Underdirektør
Pressekontakt
+45 41 91 91 01
(Kan ikke bruges til SMS)
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.