Tema
Debat

Ny opgørelse for afkast i 2020: Risikoeksponering betalte sig – selv i et turbulent Corona-år

12. maj. 2021
Et turbulent Corona-år satte et tydeligt aftryk på afkastet på de finansielle markeder. Alligevel viser tal fra Forsikring & Pensions investeringsstatistik, hvorfor det er vigtigt med mere risikoeksponering, hvis pensionskunderne skal bevare købekraften på deres pensionsopsparing. Mere risiko gav højere afkast - selv i et turbulent Corona-år.

2020 var på alle måder et særligt år, og udviklingen på de finansielle markeder var ingen undtagelse. Efter historisk store fald i marts endte aktiemarkederne i plus, før året var omme. Nye tal for afkastet på pensionsformuen viser, at det var de mere risikofyldte aktiver, der gav de højeste afkast.

 

Det akkumulerede afkast på den del af danskernes markedsrentepensioner, der er investeret i de mere risikofyldte aktivklasser ”Globale aktier” og ”Emerging markets aktier” endte på 10,5 og 9,1 pct. i 2020. Det høje afkast er endda på trods af, at begge aktivklasser var nede med omkring 20 pct. efter 1. kvartal. Det er langt højere end obligationsafkastene. Det akkumulerede afkast på de mindre risikofyldte aktiver ”Stats- og realkreditobligationer” samt ”Investment grade obligationer” endte på henholdsvis 4,3 pct. og 0,9 pct.

 

- Det er klart, at pensionskunderne er vidt forskellige, og deres præferencer for at tage risiko i investeringerne er tilsvarende forskellige. Men når vi gør året op, er det tydeligt, at mere risikoeksponering i 2020 betalte sig - selv i et meget turbulent Corona-år, som startede med store dyk i aktiemarkederne, siger analysechef Andreas Østergaard Nielsen fra Forsikring & Pension.

 

Ifølge analysechefen illustrerer pensionsbranchens afkast på de forskellige aktivklasser, hvorfor det er nødvendigt at tage mere risiko, hvis man vil have et afkast, der kan bevare købekraften på pensionsopsparingen.

 

- Tidligere kunne man opnå et pænt afkast ved at investere i obligationer med lav risiko. Men i kraft af lave renter i både Danmark og i resten af verden, må man investere anderledes for at få et pænt investeringsafkast. De helt sikre investeringshavne giver ikke de store afkast længere, siger Andreas Østergaard Nielsen.

 

Danskernes pensionsopsparinger har over de seneste 10-15 år flyttet sig fra pensioner med en garanti over mod mere ugaranterede pensioner. Pensionsopsparinger med garanti udgør knap halvdelen af den samlede pensionsopsparing og ca. 30 pct. af indbetalingerne. De garanterede produkter retter sig mod danskere, der har et ønske om at kunne spare op med en garanti for et minimumsafkast. Det kan man fortsat. Men i en tid med historisk lave renter vinder de ugaranterede pensionsprodukter frem. Det betyder også, at pensionsselskabernes investeringer har flyttet sig fra stats- og realkreditobligationer med stabile afkast over mod blandt andet aktier, som har større risiko og større forventet afkast.

 

- De ugaranterede produkter gør det muligt for pensionsselskaberne at tage mere investeringsrisiko og dermed opnå et højere forventet afkast til pensionskunderne. I et marked med lave renter må pensionskunderne øge risikoen for at øge mulighederne for at få mere at leve af i alderdommen, siger Andreas Østergaard Nielsen.

 

Investeringsstatistik


Vil du modtage vores nyheder på mail?

Kontakt


Analyse

Andreas Østergaard Nielsen

Underdirektør
Pressekontakt
+45 41 91 91 01
(Kan ikke bruges til SMS)
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.