Vejen er banet for endnu flere grønne obligationer

Publiceret 07.07.2021
EU-Kommissionen er netop kommet med en europæisk standard for grønne obligationer. F&P støtter standarden, da den vil bidrage til øget transparens og sikre den nødvendige verificering af de bagvedliggende grønne projekter. Udkommet skulle gerne være endnu mere finansiering til den grønne omstilling via obligationer.

Markedet for grønne obligationer oplever lige nu en eksplosiv vækst, så Kommissionens forslag om en EU-standard er længe ventet af de danske pensionsselskaber. F&P støtter EU-standarden, fordi den skaber klarhed for investorer såsom danske pensionsselskaber om, hvad det er, der investeres i, der kan tælle med som grønt.

 

- Vores branche har investeret for 25,7 mia. kr. i grønne obligationer, og vi mener, at der er et meget stort potentiale. Derfor hilser vi bestemt de nye europæiske standarder velkommen. Vi mener, at de gør det nemmere for bl.a. pensionsselskaberne at investere grønt. En EU-standard vil med stor sandsynlighed skabe endnu større vækst i de grønne obligationer, hvilket vi mener er helt essentielt, hvis vi skal nå Parisaftalens endelige klimamål samt Danmarks ambition om at reducere CO2-udslippet med 70 pct. indtil 2030, fortæller Tom Vile Jensen, underdirektør i Forsikring & Pension.

 

Standarden passer sammen med taksonomien, som er den bagvedliggende målestok, som bl.a. pensionsselskaber selv skal følge. Der er en stor gevinst ved, at der ikke er forskelle på de forskellige reguleringer og samtidigt sikre, at når noget kaldes grønt, så gør det faktisk også en forskel for klimaet.

 

- Ved at investere i grønne obligationer kan branchen bidrage til de private virksomheders grønne omstilling. Obligationerne tæller eksempelvis finansiering af bæredygtig energi, nye grønne teknologier, klimaforbedringer eller grøn omstilling i virksomheden, siger Tom Vile Jensen.


Samlet er der på verdensplan i dag udstedt grønne obligationer for over 850 mia. EUR.

 

Kommer der også grønne danske statsobligationer?


De nye grønne danske statsobligationer, der er i støbeskeen, bør også følge EU-standarden. Potentialet er her også stort, og nabolande som Holland og Tyskland har allerede haft succesrige udstedelser af grønne statsobligationer. F&P støtter, at der kommer danske grønne statsobligationer. Og her er det oplagt, at modellen så vidt muligt strømlines med EU-standarden for grønne obligationer. Det har Nationalbanken også indikeret.

 

- I det igangværende arbejde, peger vi på, at Nationalbanken bør tage en dialog med Finanstilsynet, så vi er sikre på, at Finanstilsynet ikke ser nogle barrierer for, at fx de danske pensionsselskaber kan investere i de grønne danske statsobligationer. Det kan fx være at grønne statsobligationer prisfastsættes med en lavere rente end ikke-grønne, og det skulle nødig i sig selv være en hindring for at den danske branche kan købe grønne danske statsobligationer, siger Tom Vile Jensen.

 

Det mener F&P, at de kommende grønne obligationer bør indeholde


Forslaget til EU-standarden lever blandt andet op til de kriterier, som de grønne obligationer bør leve op til for, at de skal blive attraktive for pensionsselskaberne at investere i:

 

  • Klare rammer for brugen. Som minimum skal de indeholde detaljerede oplysninger om anvendelsen af provenuet, beskrivelse af projektets klimamæssige mål m.fl., samt beskrivelse af strategier og processer
  • Alignment med EU-taksonomien på grønne projekter for at sikre, at obligationen er fuldstændig miljømæssig bæredygtig
  • Periodisk afrapportering og verificering af en verificeret ekstern enhed for at sikre, at obligationen (det grønne projekt) efterlever de i standardens fastsatte kriterier.

 

Samlet er der på verdensplan udstedt grønne obligationer for over 850 mia. EUR , hvoraf de 227 mia. EUR blev udstedt alene i 2020 . I 2021 forventes det, at der vil blive udstedt for 340 mia. EUR.

 

Den nye standard for grønne obligationer er længe ventet af sektoren, for den eksisterende bedste praksis (Green Bond Principles) følger ikke EU-taksonomi og andre nyere EU-reguleringer og rapporteringskrav.

Tom Vile Jensen

Vil du vide mere?

Tom Vile Jensen

Underdirektør