Tema
Debat

Vi bliver ældre - pas på pensionen

11. mar. 2021
Bragt på Børsen.dk

Af Karina Ransby, underdirektør, Forsikring & Pension

Godt 60 pct. af danskere i alderen 50-64 år tror ikke, at de bliver ældre end deres forældre. Det viser en undersøgelse, som Epinion har foretaget for Forsikring & Pension. Fakta er dog, at vi danskere bliver ældre og ældre. Levetiden for en 50-årig er steget med 5 år - alene inden for de sidste 25 år.

Det er jo en fantastisk udvikling. Men den indebærer også, at flere ældre ganske enkelt opbruger deres egen pension, før de dør. Det er faktisk kun 2 ud af 5, der fortsat får udbetalinger fra egne pensioner, når de bliver 80 år.

De øvrige ældre oplever, at de ikke har mere opsparing tilbage, når de bliver 80 år, og alene skal leve af folkepension i deres sidste leveår. Mange er havnet i den situation, fordi de har fået pensionen udbetalt som en ratepension og har valgt en kort udbetalingsperiode på 10-15 år.

Det er ærgerligt, hvis man som mange fortsat er sund og rask. Det er derfor en god idé, at i hvert fald en del af pensionsordningen også spares op i en livrente. Det har nemlig en række fordele.

En livrentepension er et kollektivt og solidarisk produkt og er en del af pensionen i næsten alle arbejdsmarkedspensioner. Her er man sikret en månedlig ydelse fra første pensionsdag og resten af livet – uanset hvor gammel man bliver.

Desværre hersker der flere misforståelser om livrenteprodukter, som nogle kritikere hævder er mindre fordelagtige end en ratepension, fordi livrenten bortfalder, hvis pensionstageren går bort.

Men det gør den jo netop på grund af det solidariske element, hvor de, der lever længere end gennemsnittet i pensionskassen, får del i den del af pensionen, som dem, der lever kortere, ikke får. Alle midlerne går tilbage til dem, som har indbetalt til livrente-produktet. Det er også baggrunden for, at fx Penge- og Pensionspanelet anbefaler, at i hvert fald en del af pensionen spares op i en livrente.

Pensionens fornemmeste opgave er at skabe tryghed og værdi for danskerne frem mod og igennem hele alderdommen. Derfor er der al mulig grund til, at danskerne i takt med, at vi lever længere, også sørger for at spare op i en livrente. Dit ældre jeg vil takke dig for det.

Vil du modtage vores nyheder på mail?

Kontakt


Pension og Velfærd

Karina Ransby

Underdirektør, cand.polit.
Pressekontakt
+45 41 91 91 01
(Kan ikke bruges til SMS)
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.