Tema
Debat

Vi satte ny pensionsrekord under corona

11. jun. 2021
Indbetalingerne på vores pensioner satte rekord sidste år, trods mange mistede jobbet pga. corona. Det skyldes, at mange af dem, der mistede arbejdet, i forvejen ikke indbetalte til pension. Tallene er udtryk for, at dansk økonomi kom godt igen efter det første slag fra krisen. Samtidig viser vores tal også, at de ansatte i de brancher, der har været hårdest ramt af coronanedlukningerne, oftere står uden for pensionsfællesskabet.

2020 var et af de mest turbulente år for Danmark og resten af verden i mange år. Det gjaldt også på vores arbejdsmarked, hvor de økonomiske konsekvenser af krisen kostede mange danskere jobbet. Derfor kan det også overraske, at de danske pensionsindbetalinger satte rekord i 2020, hvor danskerne indbetalte rekordhøje 132 mia. kr. til deres pension. Ifølge Forsikring & Pension er udviklingen blandt andet udtryk for, at krisen i højere grad ramte brancher, hvor pension er mindre udbredt.

 

- I Corona-året 2020 indbetalte danskerne rekordhøje 132 mia. kr. til pension, hvilket er en fantastisk nyhed for både de enkelte opsparere og for dansk økonomi. For det giver os en god ballast – og er samtidig udtryk for, at vi er kommet relativt godt tilbage efter det første store slag vi fik, da beskæftigelsen styrtdykkede sidste forår, siger adm. direktør Kent Damsgaard, F&P.

 

Han peger på, at udviklingen også er udtryk for, at krisen særligt har ramt brancher, hvor pension er mindre udbredt end i samfundet generelt. Særlig hårdt ramt er hotel- og restaurationsbranchen samt oplevelsesøkonomien. Mange kokke, tjenere og personer, der laver lys og lyd til scenekunst, har ikke haft noget at lave det seneste år. Nogen har været på lønkompensationsordning, men mange har mistet arbejdet eller har ikke haft nogle freelance-opgaver.

 

- Vi ved fra tidligere analyser, at det særligt er hotel- og restaurationsbranchen, som er kendetegnet ved, at der er relativt mange ansatte, der ikke indbetaler til pension. Så der er ekstra grund til at håbe på, at sommerpakken får sat fornyet gang i de hårdt ramte brancher, siger Kent Damsgaard.

 

Coronakrisen har øget beskæftigelsen i sundhedssektoren. Der er blandt andet skabt nye jobs til at vaccinere, pode og analysere test. Generelt er ansatte i sundhedssektoren omfattet af en overenskomst og indbetaler til pension. Så ud over, at dansk økonomi generelt har genvundet en del af det tabte, kan det være med til at forklare, hvorfor pensionsindbetalingerne satte rekord sidste år, siger Kent Damsgaard.

 

Figur 1 viser lønmodtagerbeskæftigelsen og samlede pensionsindbetalinger.


Figur 2 viser ændring i lønmodtagerbeskæftigelse fra februar 2020 til februar 2021 (udvalgte brancher).

Se alle tallene her


Vil du modtage vores nyheder på mail?

Kontakt


Direktionen

Kent Damsgaard

Adm. direktør
Pressekontakt
+45 41 91 91 01
(Kan ikke bruges til SMS)
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.