Om 25 år vil antallet af borgere over 80 år være fordoblet fra omkring en kvart til omkring en halv million. Det betyder meget mere hjemmehjælp, mange flere plejehjem og meget mere plejepersonale. Men hvordan skal vi som samfund løfte opgaven? Kommunerne får brug for tusindvis af nye plejeboliger og mange milliarder kroner årligt til ekstra pleje, hvis det nuværende niveau af ældrepleje skal opretholdes.
Skal pensionsselskaber bygge plejehjem, og skal forsikringsselskaber udbyde plejeforsikringer, eller er det et brud med den danske velfærdsmodel? Hvad er alternativet? Samtidigt bliver fremtidens ældre mere velstående end nogensinde før, fordi mange gennem et helt arbejdsliv har sparet op til at supplere folkepensionen med private pensionsordninger. De mest velstående vil derfor supplere den skattebetalte ældrepleje med brugerbetalte tilkøb. Men kan vi give flere adgang til mere pleje med private forsikringsordninger? Dette er nogle af de spørgsmål Forsikring & Pension er i gang med at undersøge på baggrund af samfundsudviklingen.
Ofte stillede spørgsmål
-
Er det ikke et brud med den danske velfærdsmodel at lave plejeforsikringer?
Der er ikke plejeforsikringer i dag, men en plejeforsikring kunne være et supplement til – og ikke en erstatning for – den kommunale ældrepleje. På samme måde supplerer de fleste folkepensionen med private pensionsordninger. Mange supplerer også dagpengene med arbejdsløshedsforsikringer eller sygesikringen med sundhedsforsikringer.
-
Skaber plejeforsikringer ikke ulighed blandt de ældre borgere?
I dag supplerer de mest velstillede ældre den skattebetalte ældrepleje med brugerbetalte tilkøb. Vi tror på, at plejeforsikringer og opsparingsordninger kan være med til at give flere adgang til at bygge ovenpå.
-
Har man ikke krav på ældrepleje, når man har betalt sin skat hele livet?
Det er en politisk beslutning, hvor højt niveauet af skattebetalt ældrepleje skal være. Vi ønsker at give bedre muligheder for at bygge ovenpå. Fremtidens ældre har større pensioner end nogensinde før. Mange vil have lyst til at bruge en del af pengene på ekstra pleje.
-
Vil private plejeforsikringer ikke udhule den kommunale ældrepleje?
Hverken folkepensionen eller sundhedsvæsenet er blevet udhulet, selvom mange supplerer med private ordninger. Mere privat betyder ikke nødvendigvis mindre offentligt. Politikerne bestemmer, hvad det offentlige skal tilbyde.
-
Når vi ved, at vi bliver gamle og får brug for pleje, så giver forsikring vel ikke mening?
Der er stor forskel på, hvor tidligt og hvor alvorligt vi bliver ramt af funktionsnedsættelser, og ikke længere kan klare os selv. Nogle får brug for meget lidt, andre får brug for rigtigt meget, men ingen ved det på forhånd. Derfor kan forsikringsordninger være en god løsning, der giver flere råd til den pleje, de ønsker i alderdommen.