Tema
Debat

IDD skal sikre øget forbrugerbeskyttelse

Forsikringsdistributionsdirektivet (IDD) har særligt tre formål: At sikre, at forbrugerne får den samme beskyttelse, uanset hvor de køber deres forsikringer, at sikre ens vilkår i konkurrencen mellem forsikringsformidlere og forsikringsselskaber samt at fremme det indre marked for forsikringer. De formål står højt på Forsikring & Pensions dagsorden, og derfor er vi tilfredse med det nye IDD.

IDD er blevet implementeret i dansk ret ved en ny lov om forsikringsformidling og en række bekendtgørelser, herunder om god skik for forsikringsdistributører og kompetencekrav. Reglerne trådte i kraft den 1. oktober 2018.​​

 

Ofte stillede spørgsmål


 • Hvad er IDD?

  IDD eller rettere sagt Forsikringsdistributionsdirektivet afløser det nugældende forsikringsformidlingsdirektiv (IMD). I forhold til IMD regulerer IDD væsentligt mere end traditionel forsikringsformidling via mæglere og agenter. Det regulerer også forsikringsselskabernes distribution af forsikringer og pensioner og indebærer væsentlige ændringer på en række områder.

 • I hvilken lovgivning er IDD implementeret?

  IDD er implementeret i en ny lov om forsikringsformidling og i en række bekendtgørelser, herunder om god skik for forsikringsdistributører og om kompetencekrav. Reglerne trådte i kraft den 1. oktober 2018.

 • Hvad er formålet med IDD?

  Formålet med IDD er for det første at øge forbrugerbeskyttelsen, så forbrugerne får samme beskyttelse, uanset hvor de køber deres forsikringer. Derudover er formålet at sikre ens vilkår i konkurrencen mellem agenter, mæglere og forsikringsselskaber samt i øvrigt at fremme det indre marked for forsikringer.

 • Hvilke regler indeholder IDD?

  IDD indeholder bl.a. regler om kundeinformation og -rådgivning, håndtering af interessekonflikter, aflønning, kompetence- og uddannelseskrav til rådgivere og andet salgspersonale. Dertil kommer governance-regler for selskabernes produktudviklingsprocesser samt supplerende krav i forhold til forsikringsbaserede investeringsprodukter (IBIPs). Sidstnævnte gælder dog indtil videre ikke for danske pensionsprodukter.

Kontakt


Rammevilkår og EU

Torben Weiss Garne

Underdirektør
+45 25 38 25 36
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.