Tema
Debat

Information til Ukrainske flygtninge

Opdateret 25. april 2022

Har du egen bil med til Danmark?


 • Må jeg køre rundt i egen bil i Danmark?

  For at du lovligt kan køre rundt i egen bil i Danmark, skal du have en motoransvarsforsikring. DFIM tilbyder denne ansvarsdækning gratis* i perioden fra ankomstdagen og frem til den 30. juni 2022 (forsikringen kaldes grænseforsikring, og du kan læse mere om den her). Du tegner den ved at kontakte DFIM.

   

  Kontakt DFIM:

  Tlf: 41 91 90 19 (hverdage kl. 10-15)

  Mail: dfim@dfim.dk.

   

  *Gælder ukrainske statsborgere, der ankommer i russiske eller ukrainske biler

 • Hvad gør jeg efter 30. juni 2022, når grænseforsikringen udløber?

  På nuværende tidspunkt kan DFIM ikke oplyse om der vil ske forlængelse af ordningen. DFIM overvåger løbende situationen og anbefaler, at du kontakter DFIM når forsikringen er tæt på udløb.

   

  Kontakt DFIM:

  Telefon 41 91 90 19 (hverdage kl. 10-15)

  Mail: dfim@dfim.dk

 • Hvad sker der, hvis jeg ikke har en motoransvarsforsikring?

  Hvis du ikke har en motoransvarsforsikring på din bil, så må du ikke køre rundt i bilen. Bemærk, at DFIM tilbyder denne gratis frem til 30. juni 2022 (se punkt 1).

 • Hvad er en motoransvarsforsikring?

  Motoransvarsforsikringen dækker dit erstatningsansvar, hvis din bil forårsager person- eller tingskade. Forsikringen dækker ikke skaderne på din egen bil.

Har du din hund med til Danmark?


 • Din hund skal have en hundeansvarsforsikring

  Det er lovpligtigt at have en hundeansvarsforsikring. FAH tilbyder gratis ansvarsforsikring af ukrainske hunde (pt indtil 30.06.2022). Forsikringen dækker skader som hunden forvolder, ikke skader på hunden.

   

  Din hund er automatisk sikret i denne periode, så du skal ikke gøre mere. Men efter den 30.06.2022, er det lovpligtigt, at du selv tegner forsikringen på din hund. Det gør du ved at kontakte et af disse selskaber.

 • Min hund har forvoldt skade på en anden hund eller person – hvad gør jeg?

  Hvis din hund har lavet en skade, så kontaktes FAH på tlf. 41 91 90 19 (Hverdage 10.00 – 15.00).

 • Hvad sker der, hvis jeg ikke har en hundeansvarsforsikring?

  Hvis du ikke har en hundeansvarsforsikring efter den 30.06.22, så får du en bøde, og du hæfter selv for alle omkostninger, hvis din hund forvolder en skade.

Egne ting og ansvar (indbo/familieforsikring)


 • Bor du hos en værtsfamilie?

  Du er muligvis forsikret gennem din værtsfamilies indboforsikring. Du skal kontakte familiens forsikringsselskab for at være sikker. Hvis forsikringsselskabet bekræfter, at du er omfattet forsikringen, så dækker den både dine ting og dit erstatningsansvar, hvis du gør skade på andres ting.

 • Bor du i et flygtningecenter eller lignende?

  Hvis du bor i et flygtningecenter eller lignende, så er dine ting ikke automatisk dækket af en forsikring. Du skal derfor tegne en forsikring, hvis du ønsker at sikre dine ting mod skade og tyveri. En forsikring vil også dække dit erstatningsansvar. 

Sundhed


 • Bor du hos ukrainske pårørende eller venner i Danmark?

  Du kan have adgang til op til 10 timers psykologisk krisehjælp, hvis dine ukrainske pårørende har fået tilbuddet gennem deres arbejdsplads.

 • Har du akut brug for hjælp pga. sygdom?

  Du har som udgangspunkt ret til akut sygehusbehandling, når du opholder dig i Danmark. Om behovet er akut, beror på en konkret lægefaglig vurdering.

   

  Sundhedsvæsenet arbejder pt for at fremme mulighederne for ukrainske flygtninge og reglerne ændres løbende. Der kan derfor være ret til lægehjælp, selvom behovet ikke er akut, og det anbefales at søge vejledning herom på behandlingsstedet med oplysning om statsborgerskab og baggrund.

   

  Ved akut livsfare kontakt alarmcentralen på telefon: 112

   

  Ved akut behandlingsbehov kontakt sygehus eller akuttelefonen på:

  Region Hovedstanden: 1813

  Region Midtjylland: 70 11 31 31

  Region Nordjylland: 70 15 03 00

  Region Sjælland: 70 15 07 00

  Region Syddanmark: 70 11 07 07

Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.