Tema
Debat

F&P foreslår nybrud: Pensionspenge kan understøtte dansk sikkerhed og forsvar

4. apr. 2022
Med et nyt udspil lægger Forsikring & Pension op til, at investeringerne fra danskernes pensionsformue kan indgå som en del af løsningen, når dansk sikkerhed og forsvar skal styrkes markant i de kommende år fx gennem investeringer i forsvarets mange bygninger.

Et bredt flertal i Folketinget har indgået et nationalt kompromis i erkendelse af, at Danmark og resten af Europa med krigen i Ukraine står i en helt ny situation. Danmark står dermed også over for en kæmpemæssig finansieringsopgave med en årlig yderligere udgift til forsvaret på 18 mia. kr. På den baggrund opfordrer F&P til at tænke nyt – så investeringer fra danskernes pensioner tænkes ind i løsningen.

 

- Vores branche ser lige nu en tydelig udfordring for samfundet, som vi er klar til at tage del i løsningen af: Nemlig styrkelsen af dansk sikkerhed og forsvar. Det kommer til at kræve massive investeringer, og vi kan og vil bidrage med den pensionsformue, vi forvalter på vegne af danskerne, siger adm. direktør Kent Damsgaard, F&P.

 

- Det er oplagt, at vi i denne alvorlige tid også bringer pensionsformuen i spil, når vi har en så kæmpemæssig samfundsopgave. Præcis som vi har gjort og gør med den grønne omstilling. Det kunne fx være investeringer i forsvarets mange bygninger og anlæg, siger Kent Damsgaard.

 

Nyt OPP-samarbejde

F&P opfordrer til et helt nyt OPP-samarbejde, der understøtter dansk sikkerhed og styrkelsen af forsvaret.

 

- Vores selskaber kan sammen med entreprenører og leverandører byde ind med investeringer, erfaringerne og kompetencerne til at drive og renovere forsvarets bygninger og anlæg, så forsvaret får frigivet både kræfter og penge til kerneopgaverne med at passe på Danmark. Det frigør penge ret hurtigt. Vi er selvfølgelig også klar til at se på nybyggeri, der skal klares som følge af opgraderingen af forsvaret, siger Kent Damsgaard.

 

Han understreger samtidig, at branchen er klar med finansiel opbakning til staten gennem køb af statsobligationer.

 

- I det nationale kompromis har et stort flertal i Folketinget valgt at lade noget af opbygningen af forsvaret finansiere gennem gæld. Som branche er vi klar til at investere i de danske statsobligationer, der nu skal udstedes, som del af den samlede løsning med fx OPP-finansiering, siger Kent Damgaard.

 

Endelig foreslår F&P, at regeringen nedsætter en ekspertgruppe, der skal udarbejde rammer for demokrati- og fredsunderstøttende investeringer.

 

- Krigen i Ukraine viser med al tydelighed den store strategiske betydning af investeringer i fx Danmarks og Europas energiforsyning og – uafhængighed. Derfor ville det også have stor værdi med en ekspertgruppe, der kan være med til at definere de fremtidige rammer for, hvordan vi gennem investeringer kan understøtte både fred og demokrati, siger Kent Damsgaard.

 

 

Vil du modtage vores nyheder på mail?

Kontakt


Direktionen

Kent Damsgaard

Adm. direktør
Pressekontakt
+45 41 91 91 01
(Kan ikke bruges til SMS)
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.