Tema
Debat

Halvdelen af alle stjålne biler bliver aldrig genfundet

Biltyve går især efter bilmærker som VW, Mercedes, Audi og BMW. Men sidste år blev der også stjålet 63 sportsvogne - Porsche, Jaguar, Maserati og Ferrari. Kun få af dem bliver nogensinde fundet igen. Det viser nye tal fra Forsikring & Pension.   

 

I Danmark blev 2.334 personbiler meldt stjålet sidste år. En del bliver fundet igen ved politiets hjælp, men halvdelen (1.158) er som sunket i jorden – de er totalforsvundne, som det hedder blandt fagfolk.

 

- De mest populære biler blandt tyvene er VW, Audi, BMW og Mercedes-Benz. De står for over 40 pct. af det samlede antal stjålne biler. Det er især årgangene 2014-2016, der stjæles, siger underdirektør Pia Holm Steffensen fra Forsikring & Pension (F&P).

 

Det er F&P’s koordinationsafdeling (Udredning), der har samlet tallene ind for forsikringsselskaberne i forbindelse med efterlysning af stjålne køretøjer i Danmark og udlandet.

 

På listen over stjålne biler er der også en del meget dyre biler og sportsvogne. I 2020 blev der efterlyst 47 Porscher, syv Jaguarer, fire Maseratier og fem Ferrarier.

 

- Der er ingen tvivl om, at vi har med meget professionelle og internationalt orienterede tyvebander at gøre. En del af især de dyre biler bliver til klonede biler med forfalsket identitet. En del bliver også smuglet til udlandet, ender som reservedele eller gemmes af vejen i forbindelse med forsikringssvindel, siger Pia Holm Steffensen.

 

Coronaen har dæmpet biltyvene

I 2020 har bilsmuglingen til udlandet sandsynligvis været hæmmet af corona-restriktionerne. I hvert fald er antallet af forsvundne biler faldet fra 2.714 i 2019 til 2.334 i 2020, hvor det har været vanskeligt at slippe ubemærket over grænsen i en stjålet bil.

 

- Vi formoder, at en del af de totalforsvundne køretøjer bliver smuglet til udlandet, ender som reservedele eller gemmes af vejen i forbindelse med forsikringssvindel, siger Pia Holm Steffensen.

 

- Tallene viser også, at der er flere motorcykler end tidligere, der ender som totalforsvundne i statistikken. Det hænger formentlig sammen med, at man relativt nemt kan gemme en stjålen motorcykel af vejen i en vare- eller lastvogn og transportere den til udlandet, siger Pia Holm Steffensen.

 

 

Toptyve over efterlyste biler 2020

 

 

 

 

Efterlyste og totalforsvundne biler biler 2020

Kontakt


Forsikring og Forebyggelse

Pia Holm Steffensen

Underdirektør
+45 41 91 91 40
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.