Tema
Debat

F&P: Offentligt ansatte går langt tidligere på pension end private

1. aug. 2022
Medarbejdere i det offentlige trækker sig i gennemsnit 1 år og 4 måneder tidligere fra jobbet end medarbejdere i det private. I en situation, hvor manglen på dygtige medarbejdere i høj grad også presser velfærden, er der et stort potentiale i, hvis den offentlige sektor bliver bedre til at fastholde medarbejderne i job. F&P skønner, at beskæftigelsen ville øges med 16.000 personer, hvis tilbagetrækningsalderen i det offentlige var på samme niveau som i det private.

Med rekordmange danskere i job og en lav ledighed har manglen på dygtige hænder og hoveder ramt både private og offentlige arbejdspladser over hele landet. Det gælder i allerhøjeste grad også inden for ældre- og sundhedsområdet, hvor der er udsigt til flere og flere plejekrævende ældre. Ikke mindst set i lyset af den store udfordring er det markant, at medarbejdere i den offentlige sektor – i særdeleshed inden for social – og sundhedsvæsnet går markant tidligere på pension end medarbejdere i den private sektor. Det viser en ny opgørelse fra F&P.

 

- Det er så vigtigt, at vi har et stærkt og fleksibelt pensionssystem, der giver mulighed for både at blive længe i job og trække sig tidligere. De beskæftigede har jo forskellige behov og muligheder. Men det er godt nok bekymrende, at vi for så stor en gruppe af medarbejdere i det offentlige kan se, at man trækker sig systematisk tidligere end resten af arbejdsmarkedet. Det viser med al tydelighed, at der er et kæmpe potentiale, hvis man bliver bedre til at fastholde fx erfarne sygeplejersker og social- og sundhedsmedarbejdere længere i jobbet, siger adm. direktør Kent Damsgaard.

 

Han peger på, at potentialet svarer til 16.000 flere personer i job, hvis tilbagetrækningsalderen var på samme niveau som i det private.

 

- Det er jo helt vildt, at vi på den ene side står med en massiv udfordring i form af mangel på fx social- og sundhedsassistenter og sygeplejeuddannede. Og på den anden side så formår vi tydeligvis ikke at fastholde de erfarne medarbejdere i job inden for netop de områder, siger Kent Damsgaard.

 

F&P’s analyse viser, at der de seneste år er sket en tydelig udvikling, hvor privatansatte trækker sig senere og senere fra jobbet. Men udviklingen er ikke fulgt med inden for den offentlige sektor.

 

- Det er en markant forskel på udviklingen i tilbagetrækningsalderen, når vi sammenholder den private og den offentlige sektor. Når vi i de kommende år skal have fundet holdbare løsninger på at sikre velfærden, så er der virkelig god grund til, at både vores politikere og offentlige ledere sætter skarpt på, hvordan de erfarne offentlige medarbejdere kan fastholdes i job, siger Kent Damsgaard.

Vil du modtage vores nyheder på mail?

Kontakt


Direktionen

Kent Damsgaard

Adm. direktør
Pressekontakt
+45 41 91 91 01
(Kan ikke bruges til SMS)
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.