Tema
Debat

Pensionsbranchen glæder sig over Kommissionsformandens grønne visioner, men efterlyser dansk handling

14. sep. 2022
Kommissionens formand Ursula von der Leyen peger præcist på, hvor skoene trykker i den aktuelle energikrise i Europa. Det europæiske brintmarked med bl.a. PtX-teknologi skal bevæge sig fra et nichemarked til et massemarked. F&P har længe talt for større politisk opbakning, så investeringsmidlerne kan komme ud og arbejde.

Danmark bliver fremhævet for tidligt at satse på vindenergi, og det har også placeret dansk vindmølle-eksport i verdensklasse. Men der mangler forsat politisk fokus på de nødvendige løsninger, påpeger F&P.

 

- Det er helt rigtigt set af von der Leyen, at vi skal have fart under brint og PtX og derfor sætter godt 20 mia. kr af til at tiltrække virksomheder og investorer. Der er et meget stort potentiale i disse nye teknologier, men der er også en kløft. Det skyldes, at der ikke er noget veludviklet marked, men investeringerne for fx danske pensionsselskaber er omvendt store og risikofyldte. Von der Leyens milliarder kan være med til at sætte gang i investeringerne, siger Tom Vile Jensen, underdirektør i F&P og fortsætter,

 

- Hvis Danmark skal være foregangsland på brint og PtX, så bør den danske regering handle hurtigt og følge trop. Vi skal have klarhed om reglerne og gode rammer, så skal investeringerne nok komme. Men de kommer altså ikke af sig selv.

 

F&P peger derudover på, at Danmark skal have en bedre national planlægning, så vi tænker på løsninger for hele landet – og energisamarbejdet med de øvrige EU-lande. Og at vi skal blive bedre til at tænke på tværs af energiformer, infrastruktur og landegrænser.

 

Den europæiske forsyningssikkerhed afhænger af, at vi får etableret et brintmarked og kommer i gang med at udbygge elnettet og energiinfrastrukturen på tværs af Europa med det samme. Uden forbindelser på tværs kan el og brint ikke nå forbrugerne og industrien, så vi kan få priserne bragt ned.

 

- Derfor er det også glædeligt med von der Leyens udmelding om etablering af en brintbank og det danske initiativ med forbindelsen fra Bornholm til Tyskland med et 470 km kabel og med et 245 km langt kabel mellem to nye stationer på Bornholm og Sjælland. Tempoet bliver den afgørende faktor påpeger, siger Tom Vile Jensen.

Vil du modtage vores nyheder på mail?

Kontakt


Klima, Solvens og Skat

Tom Vile Jensen

Underdirektør
Pressekontakt
+45 41 91 91 01
(Kan ikke bruges til SMS)
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.