Unge kvinder har udsigt til større pensionsformuer end mænd

Publiceret 08.03.2021

Kvinder har overhalet mænd på uddannelsesfronten. Unge kvinder strømmer ud fra universiteterne til faste stillinger med gode lønninger. Det kommer til at afspejle sig i pensionsformuerne i fremtiden.

 

De kvinder, som går på pension i disse år, har i gennemsnit en pensionsformue, som er 22 pct. lavere end pensionsformuen for mænd. Helt anderledes ser det ud for yngre kvinder, som er trådt ud på arbejdsmarkedet de seneste ti år. Når de kan gå på pension om ca. 30 år, har de større pensionsformuer end mændene på deres egen alder.

 

- Vi gennemlever en historisk omvæltning i disse år . Lige siden kvinderne for alvor trådte ud på arbejdsmarkedet i 1960’erne, har kvinderne haltet efter mændene. Både i forhold til lønninger og opsparede pensionsformuer. Kvinder har ændret adfærd på arbejdsmarkedet. De uddanner sig i højere og højere grad og overhaler mændene. Det afspejler sig i karrieremønstre og lønninger og dermed også i den pensionsformue, de får opbygget. Det er virkelig positivt, siger Kent Damsgaard, adm. dir. fra Forsikring & Pension.

Når vi kigger ind i fremtiden, har vi også grund til at glæde os over, at mange års kamp for ligestilling mellem kønnene bærer frugt – i hvert fald viser vores fremskrivning, at kvinderne samlet set har gavn af at have taget en længere uddannelse og ender med en pensionsformue, der er 2 pct. højere end pensionsformuen for mænd i 2050. De unge kvinder har overhalet mændene på de videregående uddannelser. Med uddannelse følger også højere løn og større jobsikkerhed, siger Kent Damsgaard.


- Lige nu har unge mænd større pensionsformuer end unge kvinder. Det skyldes, at mænd oftere tager en faglært uddannelse og dermed kommer tidligere ud på arbejdsmarkedet, mens kvinderne fortsat studerer og i højere grad tager videregående uddannelser Efter studierne bruger kvinderne også mere tid end mænd på barsel og deltid. Men resten af arbejdslivet har kvinderne samlet set gavn af at have taget en længere uddannelse, så de faktisk ender med at overhale mændene, siger Kent Damsgaard.

 

Unge kvinder kan se frem til en pensionsformue på 2,2 mio. kr. i gennemsnit opgjort kort før pensionsalderen. Opgjort i dagens priser. Det er 2 pct. mere end pensionsformuen for mænd.