Tema
Debat

Vigtigt, at open insurance ikke handler om detailregulering

28. apr. 2021
Kommentar: Open Insurance rummer potentialet til kraftfuld innovation i forsikrings- og pensionsbranchen. Men yderligere detailregulering fra EU's side er den helt forkerte motor for udvikling.

Det europæiske finanstilsyn (EIOPA) har sendt en høring ud til en række aktører om behovet for regulering om open insurance. Det handler konkret om, hvordan og i hvilket omfang der kan ”åbnes” for adgang til data i forsikringsbranchen. Men der er en risiko for, at EU fokuserer mere på detailregulering frem for at skabe bedre rammer for innovation gennem data, mener F&P.

 

- Ligesom det europæiske finanstilsyn mener vi, at der kan være en række fordele ved open insurance og bedre mulighed for at dele data på tværs af sektorer. Men vi mener grundlæggende ikke, at innovation bør drives af yderligere regler og lovgivning om forsikrings- og pensionsbranchen. Derfor er det vigtigt, at EU’s tilgang til open insurance er at skabe muligheder – og ikke bare skabe regulering, siger chefkonsulent Sigrid Floor Toft, Forsikring & Pension.

 

Øget datadeling er en kraftfuld motor til innovation. Den kan være med til at udvikle næste generation af data- og teknologibaserede forsikringsprodukter og services, mener F&P.

 

- Yderligere detailregulering bør kun ske der, hvor markedet fejler og ikke selv magter at løfte opgaven på betryggende vis i forhold til forbrugerne og samfundet. Og faktum er, at vi er langt fremme som branche i Danmark med netop at arbejde med frivillige, markedsdrevne løsninger, siger Sigrid Floor Toft.

 

EIOPA mener, at Open Insurance kan hjælpe forbrugerne rundt om i EU med at sammenligne produkter fra forskellige udbydere. Men på det punkt er Danmark allerede i forvejen i førertrøjen.

 

- Branchen står fx bag ForsikringsGuiden.dk – hvor dækninger og priser på forsikringer kan sammenlignes online – og på pensionssiden har vi PensionsInfo.dk og Faktaompension.dk. De danske forbrugere er virkelig godt stillet, og jeg kan ikke se behovet for mere regulering her, siger Sigrid Floor Toft.

 

Lige konkurrencevilkår

Hun opfordrer til, at hvis EU fx indfører regler om tvangsdeling af data på tværs af brancher, at man så sikrer lige konkurrencevilkår mellem dem, som skal dele data.

 

- Der vil opstå en meget dårlig situation, hvis forsikrings- og pensionsselskaberne bliver tvunget til at dele data med andre brancher, men ikke selv få adgang til relevante data, siger Sigrid Floor Toft.

 

- I stedet for yderligere detailregulering er der meget mere fremtid i at sætte fokus på partnerskaber for datadeling, frivillig datadeling og fælles standarder for, hvordan man deler data. Udgangspunktet bør være, at det er forbrugerne, der ejer deres data, og at de skal kunne bestemme over dem. 

 

EIOPA’s høring slutter i dag den 28. april.

 

Vores høringssvar


Vil du modtage vores nyheder på mail?

Kontakt


Digitaliseringspolitik

Sigrid Floor Toft

Digitaliseringspolitisk chef, cand.jur.
+45 41 91 91 78
Din browser er forældet, Du bør opdateres til en moderne browser. Læs mere her.